(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-P2CVN7S'); window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-185275571-1');

Środek do czyszczenia grilla

Opinie klientów

Zamawiamy w sklepie od dawna! Zawsze świetne produkty i super dostawa!

Klient z Allegro

Dziękuję serdecznie za idealne podejście do transakcji i super bezpiecznie zapakowaną przesyłkę!

Klient z Allegro

Po raz kolejny jestem bardzo zadowolona

Klient z Allegro
Wszystkich produktów: 12
Pokazano 1-12 z 12 pozycji

Środek do czyszczenia grilla

Grille gazowe oraz grille węglowe wymagają czyszczenia i konserwacji, które zapewnią higienę przygotowanych potraw oraz utrzymają urządzenie w doskonałym stanie technicznym i estetycznym przez wiele lat. Czyszczenie grilla jest proste i nie zabiera sporo czasu, zwłaszcza gdy jest to robione systematycznie. Jak prawidłowo czyścić grill oraz jakie środki są do tego najlepsze?

Wypalanie grilla gazowego po każdym grillowaniu – dlaczego to takie ważne?

Ogromną zaletą grilla gazowego jest szybkość, z jaką urządzenie jest gotowe do pracy. Z tego względu po zakończonym grillowaniu zaleca się zainwestować kilka minut w wyczyszczenie rusztu, aby był on gotowy do następnego grillowania. W tym celu po zakończonym grillowaniu należy zdjąć pokrywę grilla i przekręcić wszystkie pokrętła na tryb „on”. Grill rozgrzeje się do temperatury mniej więcej 300-350 stopni Celsjusza, tłuszcz ulegnie stopieniu, a wszystkie pozostałości na aromatyzerach i ruszcie się zwęglą. Takie wypalanie średnio trwa około 10 minut, jednak czas ten będzie się różnił w zależności od rodzaju grillowanych wcześniej potraw. Oznaką tego, iż wypalanie się zakończyło, jest brak ulatniającego się białego dymu z grilla. Dobrym działaniem jest wypalenie grilla zaraz po zakończonym grillowaniu, kiedy urządzenie jest już rozgrzane. Dzięki temu grill będzie gotowy do kolejnego grillowania.

Kompleksowe czyszczenie grilla gazowego

Raz na jakiś czas należy przeprowadzić pełne czyszczenie grilla, które nieco różni się od regularnego wypalania resztek i brudu. W trakcie takiego czyszczenia należy sprawdzić, czy palniki nie posiadają pęknięć i czy działają prawidłowo. Wnętrze palnika najłatwiej wyczyścić stosując specjalną szczotkę do palników. Palniki grilla z zewnątrz można także wyczyścić szczotką z włosiem ze stali szlachetnej. W grillu należy również sprawdzić, czy listwy zamocowane z przodu grilla i przy palnikach nie posiadają śladów korozji perforacyjnej oraz, czy zapalarka palników nie uległa żadnej awarii. Po takim sprawdzeniu stanu urządzenia można przejść do jego czyszczenia. Części grilla, takie jak ruszty, aromatyzery i palniki nie powinny być myte w zmywarce, ponieważ takie postępowanie przyczynia się do szybszego ich skorodowania. Czyszczenie grilla powinno odbywać się przy użyciu gorącej wody z płynem do mycia naczyń lub profesjonalnymi środkami do czyszczenia grilla. Ważne, aby nie stosować niesprawdzonych środków chemicznych do mycia stali szlachetnej, które mogą zmyć oznaczenia na przednim panelu. Co więcej, środki chemiczne do mycia aluminium z niesprawdzonych źródeł, mogą przyczynić się do utlenienia aluminium i pojawienia się białych plam na tych elementach. Rekomenduje się użycie wysokiej jakości szczotki z włosiem ze stali szlachetnej, która nie zostawi włosia na ruszcie, bądź wykorzystanie szczotki z lodu, szczotki z włosiem z palmy czy szczotki z nylonowym włosiem.

Rdzewienie aromatyzerów i palników jest normalne we wszystkich grillach. Są to części, na które mają wpływ wysokie amplitudy temperatur oraz kwasy przyczyniając się do ich zużywania. Ich wymiana jest istotna tak samo, jak wymiana klocków hamulcowych lub opon, natomiast ich żywotność jest zależna od materiałów, z jakich zostały wykonane oraz właściwej konserwacji.

Czyszczenie grilla węglowego

Czyszczenie grilla węglowego, które powinno być wykonywane po każdym grillowaniu, nie należy do najbardziej lubianych czynności. Aby mieć z tym jak najmniej pracy, zaleca się czyszczenie grilla przeprowadzić w czterech następujących po sobie krokach:

  • Wypalanie tłuszczu w grillu węglowym – chodzi o to, aby przy pomocy wysokiej temperatury wytopić pozostały na ruszcie tłuszcz. Dzięki temu pozostanie o wiele mniej zabrudzeń do usunięcia. W przypadku grilla węglowego należy zadbać o to, by w trakcie grillowania i bezpośrednio po nim, węgiel się nie wygasił.
  • Usuwanie resztek popiołu – konieczne jest usunięcie popiołu oraz resztek węgla, które nie uległy spaleniu. Niektóre dobrej jakości grille posiadają udogodnienia ułatwiające pozbycie się popiołu. Dzięki temu czyszczenie grilla może odbywać się bez większego brudzenia.
  • Czyszczenie rusztu grilla – należy wykonywać tę czynność po każdym grillowaniu. Gdy na ruszcie pozostaną resztki jedzenia, będzie to zarówno niebezpieczne dla zdrowia, jak i skróci żywotność rusztu. W tym przypadku warto skorzystać z profesjonalnych środków czyszczących, których przeznaczeniem jest czyszczenie grilla.
  • Czyszczenie obudowy – zaleca się przetrzeć obudowę mokrą ściereczką, ale jedynie wtedy, gdy grill jest już całkowicie wystudzony. Emaliowane powierzchnie są bardziej wrażliwe na zmiany temperatury.
Filtruj według